Chaosmotechnics? Art, Media, Techniques, after Deleuze and Guattari
Friday, 3 February 2023, 9am – 8pm

Caosmotècnia: art, mitjans, tècniques després de Deleuze i Guattari
Teatre de conferències Neill
Centre de la sala llarga de la Trinitat
Divendres 3 de febrer de 2022

9.00-9.20 Benvinguda i presentació
9:20-10:05 Professor Toshiya Ueno, Universitat de Wako, Tòquio (Critical Postmedia Network): Guattari, Joyce i Glissant Meet in Archipelago(s)
10.05-10.20 Pausa Cafè
10.20-11.05 Professor Alex Taek-Gwang Lee, Kyung Hee University, Seül (Critical Postmedia Network): Planetary Cybernetics and Postmedia
11.05-11:50 El professor Joff P.N. Bradley, Universitat de Teikyo, Tòquio (Critical Postmedia Network): On Joyful Machines at the End of the World: Tinguely-Deleuze-Guattari-Axelos-Stiegler
11:50-12:00 Preguntes i respostes
12-12:45 Dinar (els delegats i membres del públic poden visitar The Buttery in Front Square o cafeteries i restaurants als voltants)
12.45-13.30 El professor Francis Halsall, National College of Art and Design, Dublín: Contemporary Art, Systems and the Aesthetics of Dispersion
13.30-14.15 Professor Noel Fitzpatrick, Universitat Tecnològica, Dublín: Technē, Logos and the (Neg)anthropocene
14.15-14.25 Preguntes i respostes
14.25-14.40 Pausa Cafè
14.40-15.25 Professor Khurshid Ahmad, Escola d’Informàtica i Estadística, TCD: Notes on (Post)n Modernism: Terminology and Make-believe in Academic Research and Writing
15.25-16.10 Professor Harun Šiljak, Escola d’Enginyeria, TCD: Enginyeria (en) les societats de control: temporalitat de l’eixam mecànic
16.10-16.20 Preguntes i respostes
16.20-16.30 Pausa Cafè
16.30 Inici del panell en línia (inscripcions a Eventbrite disponibles aquí)
16.35-17.30 El professor Thomas Nail, Universitat de Denver (en línia): Cosmologia materialista i ètica de la despesa limitada a la Terra
17.30-18.25 Professora Laura U. Marks, Simon Fraser University, Vancouver (Substantial Motion Research Network) (en línia): Soul-Assemblage Media
18.30-20.00 Presentació del llibre a l’Espai Idees, Trinity Long Room Hub.
Es presentaran dos llibres: Deleuze, Guattari i l’esquizoanàlisi de Postmedia, ed. Joff P. N. Bradley, Alex Taek-Gwang Lee, Manoj N.Y. (Bloomsbury, 2023) i Schizoanalysis and Asia: Deleuze, Guattari and Postmedia (Rowman i Littlefield 2023), ed. Joff P.N. Bradley.
20.00-22.00 – Esdeveniment performatiu al Sweny’s James Joyce Heritage Visitor Centre, 1 Lincoln Place, Dublín 2.
TOTS BENVINGUTS

Organitzador: Dr Radek Przedpelski (Departament d’Informàtica) en col·laboració amb el Departament de Francès, Trinity College Dublin.
Consultes: Dr Przedpelski (PRZEDPRM@tcd.ie); Dra Sarah Alyn Stacey, FTCD (salynsta@tcd.ie)

LLIBRE DE RESUM

o Khurshid Ahmad
Facultat d’Informàtica i Estadística, TCD

Notes sobre (post)n modernisme: terminologia i imaginació en la recerca i l’escriptura acadèmica

El terme ontologia en informàtica va guanyar difusió a l’últim quart del segle XX: l’arribada d’Internet, la influència de la psicologia cognitiva i la regla de la lògica van donar lloc a la introducció de l’ontologia a la informàtica. L’ús és informàtica segueix la definició del diccionari de la paraula ontologia: el coneixement del que hi ha. Aleshores, el terme es va basar en la pràctica informàtica i es va utilitzar per discutir com especificar programes que imitaven els éssers humans quan duen a terme tasques intel·ligents: per entendre el llenguatge natural, interpretar imatges, controlar maquinària, diagnosticar mal funcionament i fins i tot produir obres d’art. Intentaré entendre com creem/identifiquem una ontologia en el primer cop, i encunyar termes amb significat restringit en activitats especialitzades, i després crear un teixit de paraules i imatges, que esdevenen “teoria”: teoria que explica el fenomen existent i va justificar l’ortodòxia científica actual, o va desafiar l’ortodòxia i va produir una nova ciència que explicava el fenomen existent, va crear una nova ciència que es va convertir en una ortodoxia, fins a una altra interrupció. Les icones de l’ortodòxia, mers marcadors de lloc però mostrats amb reverència pels creients de l’ortodòxia regnant, són els termes teixits en textos científics i il·lustrats amb noves imatges. Trauré exemples d’una varietat de matèries: des de l’enginyeria de clavegueram fins a la física nuclear, la nanotecnologia a la filosofia de la ciència i de la lingüística a les finances del comportament. El drap fet amb termes i imatges es manté amb tanta reverència que fins i tot quan és transparent no es permet cap crítica. Els crítics són considerats renegats, luddites, negacionistes, irracionals. Aquesta situació és sense paral·lel a l’àmbit acadèmic: els crítics literaris són acollits, encara que de mala gana, entre els literats i els seus textos es llegeixen amb igual reverència, més o menys el mateix passa en altres branques de les humanitats en major o menor mesura. Però a les ciències normalment tenim una actitud de prendre o deixar els nostres escrits i pràctiques i això només es canvia després d’intrusions disruptives: els científics formen un col·lectiu (dan kollektive és com l’anomena Ludwig Fleck) i tenen jerarquies i exigències estrictes. compliment. Aquests kollektives han estat en gran part no revelats (profunds) socials

arrels, estan incrustades en xarxes econòmiques i financeres translúcides i tenen una postura ideològica subrepticia. Les ciències no tenen un tema com la crítica científica per fer el kollektive més igualitari i obert a la crítica de l’altre. És possible que veieu alguns matisos de Deleuze, autoimmolació i immanència, per exemple, en el que he de dir, però això és casual, ja que aquests matisos només els poden proporcionar els mortals superiors que tenen una florida literària molt envejable i més duradora.

BIO
Khurshid Ahmad investiga i ensenya a l’Escola d’Informàtica i actualment treballa en la comprensió i l’anàlisi de cares, veus i gestos en imatges en moviment, en extreure sentiments de textos per assenyalar canvis disruptius en els mercats financers contemporanis i en l’aparició d’entitats polítiques. També és membre del Trinity Institute of Neurosciences, on el seu treball és sobre l’evolució del llenguatge, la interacció imatge/parla; i ha treballat en finances conductuals amb companys de la Trinity School of Business. Ha estudiat l’organització d’imatges en una galeria d’art en col·laboració amb la National Gallery of Ireland. Ha liderat un projecte patrocinat per la UE sobre l’ús ètic de les xarxes socials durant els desastres naturals que va portar a treballar sobre l’impacte del Reglament General de Protecció de Dades sobre l’ús de la informàtica social durant els desastres naturals. Anteriorment va ser professor d’Intel·ligència Artificial a la Universitat de Surrey (1999-2005); actualment ocupa la càtedra d’Informàtica a Trinity. Va estudiar física nuclear teòrica per a un màster a la Universitat de Karachi, Pakistan, i té un doctorat en la mateixa assignatura per la Universitat de Surrey. Ensenya lògica i control difusos, mètodes d’investigació i introducció a l’enginyeria sostenible a TCD.

 

o Joff P. N Bradley
Universitat de Teikyo, Tòquio

Sobre les màquines alegres a la fi del món: Tinguely-Deleuze-Guattari-Axelos-Stiegler

La meva xerrada sobre les màquines alegres a la fi del món abordarà l’obra de l’artista suís d’escultura cinètica Jean Tinguely i els filòsofs Deleuze, Guattari, Kostas Axelos i Bernard Stiegler. Combinant tots aquests artistes i pensadors és la idea del diagrama i la qüestió de l’impensat o l’inesperat. El meu interès es refereix al sistema obert, el pensament obert, la línia de vol i la possibilitat d’afirmació alegre. El centre d’aquesta discussió és la diferència entre la corba i l’espiral. La meva perspectiva s’oposa a la interpretació teològica i transcendent del cataclisme i l’apocalipsi, ja que la meva intenció és connectar la qüestió de la filosofia, el pensament sistemàtic, l’art, els mitjans i la tècnica mitjançant l’afirmació “inútil” de la filosofia com a pensament obert d’aquesta.

BIO
Joff P. N. Bradley és professor d’anglès i filosofia a la Universitat de Teikyo, Tòquio, Japó. Joff ha coescrit A Pedagogy of Cinema i ha coeditat llibres sobre Deleuze i el budisme; utopia; pensament francès; transversalitat, educació japonesa; Bernard Stiegler; i animació. Va publicar la seva primera monografia Schizoanalysis and Asia el 2022 amb Rowman i Littlefield, i amb Alex Taek-Gwang Lee i Manoj NY va publicar Deleuze, Guattari and the Schizoanalysis of Postmedia (Bloomsbury) el 2023. El seu proper projecte Global Ecologies of Language Learning (Peter). Lang) també té un fort focus en la filosofia de Deleuze i Guattari (Peter Lang, 2023).

o Noel Fitzpatrick
Universitat Tecnològica, Dublín

Technē, Logos i el (neg)antropocè

Technē, Logos and the (Neg)antropocè s’inspira en el treball del filòsof francès Bernard Stiegler i la Xarxa d’Estudis Digitals on les preguntes sobre els impactes de la tecnologia i la societat han estat centrals durant els darrers 15 anys. La seva darrera publicació col·lectiva Bifurcate: There Is No Alternative publicada en anglès el desembre de 2021, i Aesthetics, Digital Studies i Bernard Stiegler, Bloomsbury 2021, exploren la relació entre les possibles terapèutiques i l’estètica. En aquest breu treball exploraré les relacions entre tecnologia, tècnica, technē i les seves conseqüències sobre el medi ambient, aquí enteses com a formes d’ecologies, ecologia individual, ecologia col·lectiva i ecologia planetària. Aquesta temàtica continua sent central en la recerca de l’ECT Lab+ i la segona conferència continuarà plantejant la qüestió de les cures. Per entendre què s’entén amb els dos termes «Negantropocè» i «Technē» cal fer una volta per les publicacions posteriors de Bernard Stiegler i de l’International Collective. En el llibre Bifurcate: There Is No Alternative, el col·lectiu va exposar una sèrie de propostes per tal de combatre les conseqüències immediates del canvi climàtic. Si, amb Deleuze, acceptem que la filosofia és la construcció de conceptes i la seva genealogia, llavors hem d’exposar aquí quins són els conceptes i com han evolucionat. Hi ha dos conceptes que són importants aquí, en primer lloc, el concepte de l’Anthropos a l’Antropocè i, en segon lloc, el concepte d’entropia a l’Antropocè. És en les publicacions posteriors de Bernard Stiegler on es desenvolupa el terme Neganthropocene (Fitzpatrick, 2020). En contrast amb l’Antropologia de Levi Strauss, Stiegler proposa un Negantropocè com a contraproposició a l’Antropocè o com a contraacció contra el canvi climàtic.

BIO
El professor Noel Fitzpatrick (doc ès lettres, París VII) és professor de Filosofia i degà de l’Escola de Postgrau d’Arts Creatives i Mitjans de Comunicació (gradcam.ie) a la TU Dublin. També és el responsable acadèmic del Laboratori Europeu de Cultura i Tecnologia (ectlab.eu) de la Universitat Europea de Tecnologia. Imparteix classes de Filosofia de la Tecnologia i Estètica a estudiants de postgrau i doctorat a la TU Dublin, supervisa estudiants de postdoctorat i doctorat a GradCAM a la Facultat d’Arts i Humanitats. Noel imparteix seminaris sobre fenomenologia, hermenèutica, filosofia de la tecnologia a l’Escola de Postgrau. És membre destacat de la Xarxa Europea de Recerca Artística, EARN i membre d’Ars Industrialis i membre fundador de la Xarxa d’Estudis Digitals de l’institut de recherche et innovation (IRI) del Centre Pompidou de París. El Prof. Fitzpatrick ha rebut finançament per a la investigació de l’Irish Research Council i actualment és un becari de recerca Marie-Curie coordinador del projecte Research and Innovation Staff Exchange Real Smart Cities (realsms.eu) i Networking Ecologically Smart Territories (Nestproject.eu). ). La seva publicació de llibres més recent és la publicació col·lectiva amb el filòsof francès Bernard Stiegler titulada Bifurcate: There is no alternative, open humanities press, 2021.

o Francis Halsall
National College of Art and Design, Dublín

Art contemporani, sistemes i estètica de la dispersió

Aquesta xerrada presenta les principals idees i exemples d’art considerats en el meu proper llibre: Contemporary Art, Systems and the Aesthetics of Dispersion (Routledge, 2023). L’argument principal es refereix a dues coses íntimament relacionades que, penso, es consideren sistèmiques i disperses. Són l’art i els humans que el fan. L’argument central, introduït amb exemples d’art contemporani, és que com s’entén l’art s’avala per una comprensió corol·lar del que significa ser humà. És a dir, un model d’art depèn d’un model de subjectivitat i aquesta dependència gira al voltant de la frontissa de la tecnologia. El títol es pren en préstec de l’assaig de l’artista Seth Price del 2002, “Dispersion”. Però on Price considerava principalment els mitjans de comunicació, i en particular la distribució d’imatges entre aquests mitjans, considero els sistemes socials de manera més general. La reivindicació central és, en el fons, deleuziana; és a dir, que les condicions contemporànies tant de l’art com dels humans es poden entendre millor, no com a objectes fixos i estables amb identitats immutables, sinó més aviat com a exemples de dispersió entre sistemes de distribució, comunicació i control.

BIO
Francis Halsall és professor d’història i teoria de l’art modern i contemporani al National College of Art and Design d’Irlanda i director de programes de màster, Art in the Contemporary World. Treballa les idees de sistemes.

o Laura U. Marks
Universitat Simon Fraser, Vancouver

Mitjans d’assemblatge d’ànima

Aquesta xerrada introdueix el meu concepte de l’ànima-assemblatge, un aplec d’éssers orgànics i inorgànics, materials i immaterials, que entren en coalicions sans i no saludables. Els conjunts d’ànimes existeixen a escala hiperlocal, planetària i còsmica. Explico les arrels del conjunt d’ànimes en el pensament de Leibniz, Deleuze, Glissant i Ṣadrā i mostro com el concepte és útil en l’estètica, la millora personal i l’activisme. Els mitjans també són assemblatges d’ànimes, que reuneixen infraestructures, pel·lícules i públic, i descriuré l’ànima especialment intensa i salubre reunida al voltant d’una pel·lícula de fitxers petits de no més d’1 megabyte per minut, del tipus que mostrem el Small File Media Festival.

BIO
Laura U. Marks, FRSC, treballa en l’art i la filosofia dels mitjans amb un enfocament intercultural i posant èmfasi en les tecnologies adequades. És autora de quatre llibres, així com del proper The Fold: From Your Body to the Cosmos. Cofundador de la Substantial Motion Research Network. Va dirigir el grup de recerca Tackling the Carbon Footprint Streaming Media i va fundar el Small File Media Festival. Marks programa art mediàtic experimental per a llocs d’arreu del món. És professora a la School for the Contemporary Arts de la Simon Fraser University de Vancouver.

o Thomas Nail
Universitat de Denver

Cosmologia materialista i ètica terrestre de la despesa

Aquesta presentació replanteja la nostra comprensió de l’Antropocè en termes més amplis d’evolució còsmica i despesa energètica.

BIO
Thomas Nail és un erudit distingit i professor de filosofia a la Universitat de Denver i autor de nombrosos llibres, inclòs The Figura del migrant, Teoria de la frontera, Marx en moviment, Teoria de la imatge, Teoria de l’objecte, Teoria de la Terra, Lucreci I, II, III, Retorn a la revolució i Ser i moviment. La seva recerca se centra en la filosofia del moviment.

o Harun Šiljak
Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, TCD
Enginyeria (en) les Societats de Control: Temporalitat de l’Ejam Mecànic
Els insectes cyborg i la universitat dels anys 2020 són els nostres casos pràctics: tots dos són eixams dissenyats amb tecnologia invasiva, i tots dos passen per un procés de destemporalització i retemporalització, concurrent amb la seva desterritorialització i reterritorialització. L’eixam d’enginyeria no és una màquina de guerra apropiada; és una introducció a les societats de control. La casualització del treball i l’asincronicitat de l’experiència d’aprenentatge a la universitat moderna, habilitats per la tecnologia, es reflecteixen en els imaginaris i la realitat dels insectes dins dels bucles cibernètics. En presentar el cas d’estudi dels insectes cyborg, introduïm els casos d’ús i els imaginaris de les dues dècades d’investigació a l’àrea i els donem una ullada a través de la lent de la ciència ficció i l’horror que van precedir la ciència real. De la mateixa manera, en presentar la universitat casualitzada i destemporalitzada, observem els imaginaris de llibertat que existien abans que la tecnologia per a la casualització i la destemporalització estigués disponible, apropiant-nos de la materialitat del treball i procurant que els estudiants i els acadèmics precaris no existeixin en un continuum universitari quotidià. però en punts discrets i espectaculars.

BIO
Harun Šiljak és professor ajudant de sistemes, optimització i control a l’Escola d’Enginyeria i estudiant de postgrau a l’Escola d’Educació del Trinity College de Dublín. La seva recerca connecta xarxes complexes, comunicacions no convencionals i sistemes ciberfísics amb la tecnocrítica. Actualment és un dels investigadors principals del projecte Artsformation, Horizon 2020 sobre la relació de les arts i la transformació digital.

o Alex Taek-Gwang Lee
Universitat Kyung Hee, Seül

Cibernètica Planetària i Postmèdia

En la meva presentació, discuteixo les maneres en què la visió política de l’esgotament de l’Estat pot tenir una nova vida en relació a la tecnologia. La concentració principal d’aquest projecte no es centra en la tecnologia en si mateixa, sinó en l’actualització predominant de la tecnologia com a govern contemporània. L’individu no pot experimentar l’Estat sinó només imaginar-ne la presència a través de la representació tecnològica. Aquesta analogia tecnològica entre la imaginació individual i Urstaat no és altra cosa que la funció mecànica dels mitjans. La tecnologia d’impressió va ser el primer mitjà que va permetre a un individu imaginar-se l’Estat en la seva ment, i els mitjans de comunicació de masses seguirien els primers recursos tecnològics. L’imperatiu del contracte social és un pacte basat en la comunitat imaginada. En aquest sentit, la filosofia política va acompanyar la totalització tecnològica. Després que Hobbes va fundar la proposta científica de l’Estat, la teoria moderna de l’Estat sempre ha imaginat la funció ideal de l’Estat com un autòmat: una màquina automàtica. Aquesta primera proposta de tecnologia combinada amb “política corporal” es podria anomenar “cibernètica il·lustrada” i encara persegueix la teoria política contemporània de l’Estat. La idea de l’automatització va obrir el camí perquè la tecnologia de gestió imposes la servitud voluntària als inclusius en el contracte social. Proposo un projecte polític alternatiu contra aquesta creença en el vincle vital entre la gestió mecànica i la filosofia política. En contrast amb la noció més prevalent de la cibernètica de la Il·lustració, em referiria a aquesta visió alternativa de la política com a cibernètica planetària, més postmedia.

BIO
Alex Taek-Gwang Lee és professor d’Estudis Culturals a l’Escola de Comunicació de la Universitat Kyung Hee, Seül, Corea del Sud.

o Toshiya Ueno
Universitat de Wako, Tòquio

Guattari, Joyce i Glissant es reuneixen a l’arxipèlag(s)

Per què les literatures de filosofia o utopia han tractat fins ara les illes (desèrtiques), les penínsules i els arxipèlags? Ha conegut Guattari la similitud del paisatge, la flora i la fauna i l’entorn natural o de construcció de Sandycove, Dublín i Pula (Croàcia), com a llocs i llocs singulars, o almenys significatius, per a James Joyce? (Perquè Guattari va passar una estona a Zagreb, Croàcia, en el període de postguerra, mentre que Joyce era un dels escriptors preferits de Guattari.) Per què és tan crucial el concepte d’arxipèlag i illes per a la filosofia de Deleuze i Guattari? En aquest context, com vol dir l’estreta amistat entre Guattari i Edouard Glissant? Aquest assaig examina com l’arxipèlag no es tracta només de geografia o temes empírics, sinó que també es preocupa del topos del llenguatge i la retòrica o el mateix concepte en el discurs filosòfic. A més, té sentit plantejar un projecte per crear la instal·lació interactiva com una mena d’art de mitjans electrònics basat en la psicogeografia del Dublín de Joyce? Si és així, la cartografia esquizoanalítica o especulativa de Guattarian també es pot instal·lar en tàctiques postmediàtiques i iniciatives expressives? L’obra de Guattari publicada pòstumament titulada Refrains (ritournello) és una mena d’autobiografia. Tracta les seves experiències singulars, la memòria de localitzacions familiars, les cites o apropiacions en conjunts discursius com a recursos tàctics. Com podem definir i anomenar el seu intent auto-etnobiografia o etno-autobiografia? Ulisses no és jo-novel·la, sinó un cert tipus de cartografia. Bloom (un protagonista) treballa en una empresa de relacions públiques. Bloom és un agent de germen de l’info-semiocapitalisme. La noció de postmedia de Guattarian ens pot proporcionar la “teoria de la floració” com a perspectiva crítica i tàctiques de “solidaritat” (solitud i solidaritat) i “opacitat”.

BIO
Toshiya Ueno és professor de Filosofia i Teoria Crítica a la Facultat de Ciències Humanes de la Universitat de Wako, Tòquio, Japó.